Διάγνωση και Θεραπεία Παιδιών και Εφήβων
Στη Συναίσθηση παρέχεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε αναπτυξιακής φάσης, καθώς και συμβουλευτική γονέων.
Πότε να αναζητήσουμε ψυχοθεραπευτική υποστήριξη για ένα παιδί ή έναν/μια έφηβο/η;
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και δημιουργούν την προσωπική τους ταυτότητα αναμένεται να υπάρξουν "αρρυθμίες" και ανακατατάξεις στο εσωτερικό κάθε οικογένειας, αφού οι δυνατότητες του παιδιού, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες αλλάζουν μαζί με το αναπτυξιακό του στάδιο. Το γεγονός αυτό από μόνο του, ενδέχεται να δυσκολέψει το οικογενειακό σύστημα και να δημιουργήσει ερωτήματα στους γονείς ως προς την διαχείρισή των νέων δεδομένων στη συμπεριφορική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού τους. Σε τέτοιες στιγμές, οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή ώστε να οδηγήσουν με σταθερότητα την οικογένειά τους στην επόμενη φάση ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν το μεγάλωμα των παιδιών τους.
Ενίοτε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς παρατηρούν συγκεκριμένες δυσκολίες διαχείρισης του συναισθήματός ή της συμπεριφοράς από το παιδί, το οποίο και δεν ανταποκρίνεται καλά στις προσπάθειες τους να του παρέχουν υποστήριξη και ανακούφιση. Τότε το ίδιο το παιδί και ο/η έφηβος/η μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την ψυχοθεραπευτική διεργασία. Τέτοια ανάγκη μπορεί να προκύπτει όταν υπάρχουν τα εξής:
- Οικογενειακά γεγονότα που έχουν διαταράξει σημαντικά την ισορροπία της καθημερινής ζωής όπως διαζύγιο γονέων, απώλεια ή ασθένεια κοντινού προσώπου, ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος.
- Αλλαγές στη συμπεριφορά και σε ήδη κατακτημένες συνήθειες (π.χ. διαταραχές στη διατροφή, στη ρουτίνα του ύπνου, ενούρηση, αλαλία)
- Έντονα επιθετικές συμπεριφορές προς τους άλλους ή τον εαυτό (π.χ. ξεριζώνει τρίχες από το σώμα του, τραυματίζει το δέρμα του)
- Κοινωνική απόσυρση και αδιαφορία για επαφή με συνομηλίκους.
- Σχολική άρνηση ή σχολική παραβατικότητα.
- Απρόσμενες και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση και δυσκολία ρύθμισης του συναισθήματος (π.χ έντονος θυμός, ακατάπαυστο κλάμα).
- Απουσία διάθεσης για παιχνίδι και έντονο αίσθημα θλίψης ή φόβου.
- Αυξημένο άγχος που εκδηλώνεται με τικ ή άλλες συνήθειες.
- Περιστατικά σχολικού εκφοβισμού ή/και βίας.
Τα παιδιά και οι έφηβοι/ες μπορούν να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία καθώς αρχικά, θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να κατανοούν καλύτερα τι είναι αυτό που τους συμβαίνει. Έπειτα, επεξεργάζονται, με μεθόδους κατάλληλες και επιστημονικά τεκμηριωμένες για την κάθε ηλικία , τα ζητήματα που τους δυσκολεύουν και λαμβάνουν υποστήριξη στην εύρεση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης και επικοινωνίας των αναγκών τους. Η διεργασία αυτή μπορεί να ανακουφίσει τα παιδιά καθώς δημιουργείται ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον όπου μπορούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με ειλικρίνεια και να κατακτήσουν λειτουργικούς τρόπους να "διαβάζουν" τις καταστάσεις της ζωής τους και να ανταποκρίνονται σε αυτές.
Στη Συναίσθηση, συναντάμε με ευθύνη τους γονείς και ακούμε το αίτημά τους, ενώ λαμβάνουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κατανοήσουμε καλύτερα την κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Έπειτα, συναντάμε το παιδί ή τον/ην έφηβο/η ώστε να τους γνωρίσουμε και να σχεδιάσουμε την κατάλληλη παρέμβαση.
Η κλινική παρατήρηση, το ιχνογράφημα, το κατευθυνόμενο και το ελεύθερο παιχνίδι χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των δυσκολιών αλλά και των δυνατών σημείων του παιδιού. Η ψυχική ενδυνάμωση και η συναισθηματική πληρότητα αποτελούν βασικού; θεραπευτικούς στόχους οι οποίοι εμπλουτίζονται συνεχώς ανάλογα με την προσωπικότητα, τα ταλέντα και τους ιδιαίτερους προβληματισμούς του κάθε παιδιού ή εφήβου.
Οι γονείς λαμβάνουν τακτική ενημέρωση και υποστήριξη στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, με σκοπό την ενίσχυση των θεραπευτικών στόχων και εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Υπεύθυνη Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια για τον τομέα της Θεραπείας Παιδιού και Εφήβου, είναι η Άννα Δουληγέρη, Ψυχολόγος MSc – Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.
Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με το 210 8085370.