Κοκκιναρά 35, Κηφισιά, (+30) 210.80.85.370

Θεραπεία Ζεύγους

Θεραπεία Ζεύγους

Δύο άνθρωποι που ενώνονται και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, αναζητούν τη συντροφικότητα, την αγάπη, την εκτίμηση, τον σεβασμό. Ενώ ξεκινούν με όνειρα και ενθουσιασμό, συμβαίνει στην πορεία της καθημερινότητας να αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες επικοινωνίας που τους οδηγούν σε αμφισβήτηση του συντρόφου αλλά και της σχέσης γενικότερα.

Ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας που έχει μάθει κάθε άνθρωπος, δυσχεραίνει την επαφή μεταξύ των συντρόφων, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να μην υπάρχει διέξοδος. Ο ψυχολόγος, χωρίς να συμμαχεί με κάποιον από τους δύο συντρόφους αλλά ούτε να παίζει το ρόλο διαιτητή, βοηθάει στην αποκάλυψη των ενδότερων επιθυμιών του ζευγαριού, που για κάποιους λόγους μένουν βαθιά κρυμμένες. Μαζί με τις επιθυμίες ακούγονται και οι δυσκολίες, οι απογοητεύσεις, οι ακυρώσεις και δίνεται η ευκαιρία να ακουστεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τι κρύβεται πίσω από την λεκτική επιφάνεια.

Ο στόχος στη θεραπεία ζευγαριού είναι η δημιουργία εκείνου του πλαισίου που θα επιτρέψει στο ζευγάρι να επικοινωνεί με ασφάλεια, ειλικρίνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη τα συναισθήματά του ώστε να νοηματοδοτήσει τη σχέση.

 

Ψυχοθεραπεία Ζευγαριού μέσω της Συγκινησιακά Εστιασμένης Ψυχοθεραπείας
Το EFT δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μοντέλο θεραπείας. .Πρόκειται για μια σύνθετη προσέγγιση στη θεραπεία ζεύγους που αντλεί τις θεωρητικές του βάσεις από τη Συστημική θεραπεία, τη θεωρία του Δεσμού και την Βιωματική Θεραπεία εστιάζοντας στα συναισθήματα του ζευγαριού και τη δύναμη που έχουν στην ανάδειξη της ενήλικης σχέσης αγάπης ανάμεσα στους συντρόφους.

Εμπνευστές και δημιουργοί του EFT είναι οι Sue Johnson and Les Greenberg. Από τότε, η Sue Johnson ανέπτυξε περαιτέρω το μοντέλο ώστε σήμερα να αποτελεί μία βραχεία δομημένη προσέγγιση στη θεραπεία ζεύγους. Περιλαμβάνει 9 βήματα σε 3 στάδια. Ο θεραπευτής του EFT βοηθά το ζευγάρι να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν και συμμετέχουν στο επαναλαμβανόμενο αρνητικό μοτίβο της αλληλεπίδρασής τους, στον αρνητικό 'χορό του ζευγαριού' όπου συνδημιουργούν ανασφάλεια, απογοήτευση, εκνευρισμό, και απόσταση. Στη συνέχεια, βοηθά το ζευγάρι να συνδημιουργήσει ένα θετικό, ασφαλή και τρυφερό δεσμό.

Το EFT έχει επανειλημμένα ερευνηθεί επιστημονικά: η σταθερότητα των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπείας αυτής είναι ισχυρή ενώ άλλων μοντέλων. Είναι αποτελεσματική σε πολλά ζευγάρια, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα.